1. Panduan Cantuman 2. Kaedah tut, cantuman baji, dan |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1.PANDUAN CANTUMAN
Proses penyediaan bahan tanaman cara cantuman adalah seperti berikut:-
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. KAEDAH TUT DAN KAEDAH CANTUMAN BAJI
CIKU
Kaedah tut biasa
digunakan kerana tekniknya mudah dan pokoknya cepat berbuah. Kelemahan
kaedah ini adalah bahan tanaman daripada satu pokok induk tidak banyak
diperolehi. Pokok tut mudah tumbang terutama jika ditanam di kawasan yang
mengalami angin kencang.
Tut/markot
· Kaedah mengakar dahan pada pokok induk
· Dilakukan pada pokok puding, limau,ciku dll.
· Kelebihan tut : - bahan genetik sama dengan induk
· Kelemahan tut : - bilangan bahan tanaman terhad
- tidak sesuai dijalankan pada dahan tua
- pokok limau yang dibiak melalui tut mudah diserang kanker
batang
- tiada akar tunjang
Cara Membuat Tut
Pucuk yang sihat
mempunyai saiz dahan berukuran garispusat 1.0-1.2 cm dipilih untuk
ditutkan. Satu lingkaran kira-kira 2 cm panjang dibuat pada batang
pucuk. Lingkaran tersebut dibiarkan 1-2 minggu. Sedikit hormon seperti
Seradix No. 2 disapukan pada lingkaran ini. Kepalan tanah disediakan
dengan menggunakan campuran tanah atas dan tahi lembu dengan kadar 2:1.
Campuran ini ditambah sedikit air sehingga boleh dikepal. Bahagian batang
yang dilingkarkan dibalut dengan kepalan tanah dan seterusnya dibungkus
dengan plastik dan diikat. Dahan akan mengeluarkan akar dalam masa 4-6
bulan. Dahan yang telah berakar ini boleh dipotong dan ditanam di dalam
politen beg yang berisi tanah campuran iaitu tanah atas, pasir dan bahan
organan dengan kadar 3:2:1.
Pokok tut ini disimpan
selama 2-3 bulan di bawah rumah lindungan sebelum dialih ke ladang.
Penyiraman dilakukan sekali sehari dan pastikan tanah di dalam politen beg
tidak terlalu basah atau bertakung air. Proses penyediaan bahan tanaman
ini memakan masa 7-10 bulan.
Kaedah Cantuman Baji
Kaedah penemuan baru
dalam pembiakan ciku.
KAEDAH CANTUMAN T TERBALIK
KAEDAH CANTUMAN TUNAS SERPIHAN
KAEDAH CANTUMAN TUNAS BAJI SISI
KAEDAH CANTUMAN BIASA
3. Pokok buah-buahan yang telah dibuat pollarding dan cantuman
dewasa akan mula mengeluarkan buah dari 1-3 tahun bergantung kepada jenis pokok
buah-buahan
|
Tut ( Cantuman )
Subscribe to:
Posts (Atom)